HUBUNGI KAMI DI SINI :

NO 46-G, JALAN BANDAR SENAWANG 4
PUSAT BANDAR SENAWANG
70450 SENAWANG
NEGERI SEMBILAN
TEL : 06-6787812 / 016-6641012

Thursday, May 11, 2017

Kolestrol

Apa itu Kolestrol?
Kolesterol adalah sejenis lemak (dikenali sebagai lipid) yang diperlukan oleh badan untuk berfungsi. Badan kita memperoleh kolesterol daripada makanan yang bersumberkan haiwan di samping menghasilkan kolesterol sendiri di bahagian hati. Molekul kolesterol diangkut melalui darah dalam kapsul protein yang dikenali sebagai lipoprotein, terdapat dua jenis kolesterol yang utama iaitu:
Kolesterol LDL (Low Density Lipoprotein) berkecenderungan dimendakkan dalam saluran darah yang menyebabkan penyumbatan salur darah dan meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular.
Kolesterol HDL (High Density Lipoprotein) mencegah penyempitan saluran darah jantung dengan mengurangkan mendakan kolesterol dalam saluran darah. Oleh itu, ia menurunkan risiko serangan jantung.
Apa pentingnya menjaga diet kolestrol?
  • Untuk mencapai dan mengekalkan paras kolesterol dalam julat normal.
  • Untuk mengurangkan risiko penyakit jantung
Terapi diet dapat menurunkan jumlah kolesterol sebanyak 10-15%.
Makan Secara Sihat
  • Kurangkan pengambilan kuning telur tidak lebih daripada 2 biji seminggu.
  • Mengurangkan makanan yang dibuat daripada kuning telur seperti kek dan biskut krim.
  • Kurangkan pengambilan organ dalaman dalam pemakanan seperti hati, limpa
  • Elakkan bahagian kepala atau telur pada makanan laut seperti ikan (kari kepala ikan), udang dan ketam
  • Amalkan pengambilan serat melalui hidangan buah-buhan, sayur-sayuran dan bijiran penuh.
  • Pengambilan serat larut air mampu menurunkan paras kolestrol LDL.

Masak secara Sihat.

  • Memilih cara memasak yang sihat iaitu kukus,rebus, panggang dan bakar.
  • Buang lemak dan kulit sebelum masak ayam atau daging
  • Kurangkan minyak dalam masakan
  • Meningkatkan pengambilan asid lemak omega 3 seperti ikan (salmon,kod,tuna, herring dan jelawat),walnut,minyak flaxseed dan sayur-sayuran hijau.
  • Guna minyak campuran (blended oil) semasa memasak.

No comments:

Post a Comment